Примена хералдике и други радови у понуди

Због комплексности теме, овај део сајта је у сталној изградњи. Молим вас да посећујете овај део као и Примене с времена на време.

Примена хералдике је практично неограничена. Ево само неколико могућности, које су све лако доступне средствима којим радим. Огромну већину радова сам сачинио у векторском графичком формату на рачунару што их чини лако преносивим у разне облике, слике, мајце, заставе, украсе на шољама, визит карте и заглавља писама, заправо шта год пожелите. Врло се трудим да сачињени производи буду најбољег квалитета и да не заостају ни најмање за ручно цртаним верзијама а по природи ствари су много примењљивији. Посвећеност ће нас спасити је моја девиза.

 

Сваки грб, даме и господо, може имати колико год желите верзија (емблазона) докле год се основни опис, илити блазон, поштује до у слово. Блазон је старији од емблазона је правило. Зато, ако размишљате о сопственом личном обележју или сте већ поносити грбоносац (или армигер, вечита је шала о грбу и грбама) који жели нову верзију, ја бих вам могао бити од користи. Дозволите ми да вам представим неколике могућности на сопственом грбу.

 

Основни део грба је штит или мали грб. Овде можете видети неколико верзија (емблазона) које све деле потпуно исти опис (блазон). Обратите пажњу колико слободе израза хералдика пружа:

Следећа разина је средњи грб, где обично имамо још и челенку и гесло (мото). Челенка долази изнад кациге а гесло је кратка вербална порука са суштином  вашег живота или светоназора. Наравно, све то мора бити истога стила као и штит. Видети више под Стилови.

Следећи ниво, даме и господо, јесте велик грб, са штитом, челенком, (гесло се често изоставља у неким хералдикама са којима и наша има сусрета), кацигом и плаштом. Плашт, кога неки зову и покровцем, јесте комад тканине који се носио причвршћен за кацигу да штити од сунца. Он је често душа грба пошто је најуочљивији део, нешто што читавој композицији даје крајњи печат. Погледајте како грб изгледа без плашта (што НИЈЕ готов грб, мора имати макар мало плашта) и како изгледа са два различита. Више примера у Стиловима.

 

Многе људе одбија хералдика управо због плашта. У почетној преписци са вама увек покушавам да откријем који је вама најприкладнији стил, али такође инсистирам на уметничкој слободи.

Ето, тако имате три нивоа основног хералдичког изображења, што се све заједно назива грбом. Погрешно је мислити да су то три грба. Можда ћете пожелети да вам ја радим све, али ја сам такође чланом неколико престижних хералдичких организација (види О мени - Хералдички креденцијали) и могу вам понудити посебну и изврсну помоћ у базонирању од стране Хералда кнежевске стране Краљевске Куће Карађорђевића, као и изузетне грбовне повеље са цертификацијом грба, што вам од срца препоручујем.

 

Могуће додатне услуге су такође многобројне.

 

Можете даље диференцирати ваш грб коришћењем одређених шаржи. Можете дати да се направе другачије челенке или делови исте за ваше чланове породице.

Један од мојих омиљених израза је хералдика стегова, хајде да кажемо "вијорећа хералдика". У питању је сачињавање вашег херадичког стега, што је врло лако потом произвести у праву физичку заставу, због нових технологија којима се служим. Ево стега моје породице:
Затим, можда бисте хтели да имате израђени херадлички беџ. Теоретски гледано, особа може имати колико год их пожели, али би требало остати разуман са хтењима. Беџ може, али и не мора, упошљавати шарже са вашега грба. Истина, х. беџеви су пре свега одлика острвских хералдика (енглеске и шкотске, да не улазимо у расправу како их групно назвати), али се њихова употреба у савременом добу запањујуће раширила. Ово је мој:
блазон би био:

Воћка, између два крина златна дрво липе искорењено сребрно.

 

Ово је врло посебан хералдички језик који је битнији од саме слике. Без блазона нема емблазона, него добијате неки цртеж. Наравно, копља се понеки пут ломе око исправности неких блазона, али свака професија мора имати своје особености. А и особењаке.

Све горепоменуто се може објединити у један величанствен хералдички спектакл, највеће могуће разине за грађанина, под именом Пуно Хералдичко Изображење. Видите Галерије.
У понуди су даље монограми и сигнуми. Молим вас да видите још примера у галеријама. Примери на десно.
Све ово се да даље објединити, са декоративном бордуром, такође:
или се можете определити за украсну бордуру са вашим грбом или његовим делом, са украсним словима, калиграфијом или шта већ зажелите. Слике за ваш десктоп су одличан пример:
Даље је мноштво могућности присутно да се упосли ваш грб, или делови, можете ми послати вашу слику за спајање са грбом, определити се за врло посебну визит карту, заглавље писма, печатни прстен, ваш печат и још разне ствари. Ваша машта је заправо једина граница.
Можете се додатно определити за "уметничкији" приступ изображавању грба, са назнаком у којој стилској епохи бисте хтели да буде:

Остатак могућности остављам вашој машти.

Све горепоменуто се може применити и на корпоративне грбове, дакле за предузећа.

Ускоро: нехералдичка понуда

назад на почетну
Изнад: две визит карте. Свакако, друга је историјски тачнија и елегантија, али модерна, о, модерна, често изискује стилске компромисе. Захваљујем његовом благорођу Ладиславу фон Бирону на савету.

Можда ћете пожелети да вам се направи екслибрис или књижни листић на основу вашег грба. У питању је ознака која се ставља са унутрашње насловне стране књиге да означи чија је. Врло популарна уметничка форма. Примери десно::

Линијске и црно-беле верзије ваших обележја: